Kaliteli Ketçap, Kolestrolü Düşürebilir

"Kendinize faydalı bir şeyler yapmak isterseniz, günde en az 200 ml. ketçap yiyin." Bu önerinin sahibi rendelenmiş domates ve ketçaplar üzerinde araştırma yapan bazı bilim adamlarına ait.
Kolestrolü oldukça yüksek hastalar üzerinde, 3 haftalık bir süreç için yapılan araştırmalarda, hastalara her gün belirli miktarda kaliteli ketçap yedirildi.Daha sonra hastaların kolestrol seviyeleri ölçüldü ve bu ölçümlere göre hastaların kolestrol seviyelerinin düştüğü gözlemlendi.Araştırmacılar ketçabın bu etkisinden dolayı şaşkınlık yaşadılar.
Ancak bu düşüşün sebebini domateste bulunan likopen maddesine bağladılar.Likopen, etkili ve aktif biyolojik elementlerden oluşmaktadır.Bu madde domatesin pigment maddesinde yer alarak, ona kırmızı rengi veriyor. Likopen, hücreleri zararlı aktif yağlardan korur.Likopen sadece ketçapta değil, bütün domatesten üretilen gıda maddelerinde bulunur.
Araştırmacılar bunun neticesinde, günlük belirli miktarda yenilen kaliteli ketçabın organizmada bulunan zararlı kolestrolin maddesini azalttığını, kalp ve damar sistemindeki kolestrol oranını düşürdüğünü ve kalbin çalışma performansını olumlu yönde desteklediğini söylediler.
Kaynak:
health.mail.ru/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder