Kan Şekeri Analizi Bize Neyi Açıklar?

Kan şekeri tahlili, sizin ne kadar çok şeker kullandığınızı öğrenmek için yapılır. Bu analiz; diabet (şeker hastalığı) ,endokrinal (iç hormonlar) sistemle alakalı hastalıkları tespit etmede oldukça önemlidir.

Kan şekeri tahlilini, kendini iyi hisseden kişiler de dahil olmak üzere herkes yaptırmalıdır.Bu analizin herhangi bir uğraştırısı yoktur ve rahatsızlık vermez. Faydası da gözle görülür biçimde çoktur.

Kandaki şeker oranı, insan yaşamı için önemli rol oynar.Özellikle organizmamızda bulunan hücrelerin görevlerini yerine getirmede kısacası yaşamımızı sürdürmede önemli rol oynar.


Kan şekeri seviyesinin yüksek olduğunu nasıl belirleyebiliriz?
Klasik semptom olarak; sürekli hissedilen susuzluk,kuşkulandırıcı bir şekilde idrar miktarında artış, ağızda sürekli kuruluk, deride kaşıntı, vücut genelinde bir zayıflık ve yorgunluk hissi, kançıbanı  sayılabilir. Eğer kendinizde bu semptomlardan birini hissediyorsanız, mutlaka bir doktora görünün; ya da aç karnına parmağınızdan aldıracağınız kan damlasıyla, kan şekeri analizi yaptırın.Ama “diyabet-2” tipi şeker hastalığında bu saydığımız semptomlar, bu tür hastaların yarısında görülmez. Bu yüzden kan şeker seviyesi sürekli kontrol altında tutulmalıdır.

Normal kan değerleri
Eğer aç karnına parmaktan alınan kan ile şeker analizi yaptırıyorsanız;  diyabet adayı (prediyabet) değerler yaştan bağımsız olarak 3,3 mmol/l ile 5,5;6,0 mmol/l ‘dir. Bu durum “şeker direnci “ ya da “açlık şeker değeri” olarak adlandırılır. Eğer kandaki şeker oranı 6,1 mmol/l ise, diyabet hastası grubuna dahil edilebilirsiniz.
Eğer kanı damardan aldırırsanız (yine aç karnına), kan değerleri  yaklaşık olarak % 12 daha fazla olabilir.

Peki  bu analizler her zaman kesin sonuç verir mi?
Eğer yukarıda bahsedilen semptomları kendinizde görüyorsanız; tek seferlik kontrol yeterlidir.Eğer semptomlar görülmüyorsa; “diyabet” tanımı ancak, farklı günlerde yapılan test sonuçlarında kan değerleri yüksek çıktığında konulabilir.

Analiz sonuçlarını neler etkiliyor?        
Kan şekeri analizi normal beslenme şartlarına göre yapılmalıdır.Herhangi bir  diyet yapmaya, şeker yemekten kaçınmaya gerek yoktur.Soğuk algınlığı, travma ya da herhangi acı bir olayda ve hamilelikte şeker analizi sonuçları güvenilir değildir.

Eğer “diyabetli” tanısı koyulmuşsa
Diyabet adayı (prediyabet) olarak tanı konulduysa, ilk olarak fazla kilolarından kurtulmalıdır.(Genelde bu tür hastalarda aşırı kilo sorunu görülür) İkinci olarak kandaki şeker oranını düşürmeye gayret etmelidir.
Günlük kalori miktarınızı 1500-1800 kcal olarak sınırlayın.Yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durun, yemeklerinizi mümkün oldukça haşlayarak ya da fırında yağsız olarak pişirin.En doğru diyet stilinizi oluşturmak için endokronoloji konusunda uzman diyetisyene başvurun.
Günlük spor yapın.

Rusçadan Çeviri-E.K-sihhatmerkezi.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder