Bebeklerde Ek Gıdaya Geçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler


6.ayını dolduran bebeklerin beslenmesi ve gelişmesi normal bile olsa ek gıdaya başlanılabilir.Bazen çocuklarda 4.ayını doldurduktan sonra eğer anne sütü yetersiz kalıyorsa hekim görüşü alınarak bebeğin tartısını ve gelişimini izleyerek karar verilebilir.
Bebeğin ek gıdaya hazır olduğunu nasıl anlarız?
Bebeğe daha çok anne sütü yetersiz ise o durumda ek gıda hemen düşünülmelidir.Sınır 6.aydır.Bebeğin vücudunun ek besinlere fizyolojik olarak hazırlanması ise 4.ve 6.aylardaki süreçtir.Bebeğin bağırsaklarının %80’i 6. Aya kadar tüm ek besinleri hazmedebilecek seviyeye gelebilir.Bebek yeteri kadar anne sütü almıyorsa 4. Aydan itibaren ek gıda ile beslenmeye başlanılabilir.


Amaç Bebeğin Doyması mı Ağız Alışkanlığı mı?
6.ayını doldurtuktan sonra bebek yeterli kiloya sahipse bile ek gıdalara yavaş yavaş alıştırmak gerekir.Yani bu durumdaki bebeğe temel amaç alıştırmadır.Ancak bebek yeteri kadar anne sütü alamıyorsa burada öncelikli amaç tabii ki doyurmadır.SıhhatMerkezi
Ek Gıdaya erken başlamak sakıncalı mıdır?
Erken başlamak bebeklerin bağırsak alışkanlıklarından dolayı sakıncalı olabilir. Ortalama süre 6 aydır.Bu süre dikkate alınarak 4-6. ay sürecinde bebekler ek gıdaya başlamalıdır.Özellikle 4.aydan önce bebeklere ek gıda verilmesi bebeklerin bağırsaklarının bunu hazmedememesinden dolayı yani bağırsak olgunlaşması tam olmadığı için bebeklerde çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilir.
Mamada Şehir suyunu kullanmak sakıncalı mı?
Normal içilebilir su ise herhangi bir sakıncası yoktur.Ama mama için kullanılan suyun mutlaka kaynatılması gerekmektedir.SıhhatMerkezi.Bebeklerde enfeksiyon riskinden dolayı gerek mama için gerek normal içmek için verilen suyun 18.ayına kadar kaynatılarak verilmesi gerekir.
Bunlara Dikkat
-Ek gıda verilirken bebeğin verdiği tepkiler gözlemlenmelidir.Hazımsızlık, kusma , isteksizlik, karın ağrısı gibi.Bunun dışında alerjik tepki verilip verilmediği de gözlemlenmelidir.(Ciltte, döküntü kaşıntı) Bunun dışındaki farklı bir tepki de bebeğin ek gıdaları reddetmesidir.Sadece anne sütünü istemesi de psikolojik bir tepkidir.Anneler bu süreçte sabırla davranmalı ikna ede ede bebeği alıştırmalıdır.Fazla zorlamaya gitmemelidir.Fazla zorlama karşısında bebeklerin ret tepkileri daha da artacaktır.Gıdayı, içeriğini veya tadını biraz değiştirerek bebeği alıştırmaya çalışmalıdır.
-Aç karna ek besinin verilmesi daha uygundur.Eğer doymadığı düşünülüyorsa ek besinin üzerine anne sütü verilebilir.Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ek besine başlanırken tek bir besin ile başlanmalı karışık besinler verilmemelidir.Yani eğer ilk olarak patates püresi verilmişse bunun yanında farklı bir besin de verilmemelidir.SıhhatMerkezi.Bu 3-5 gün devam edilmeli ondan sonra farklı besinlere devam edilmelidir.Aynı şekilde 3-5 gün alıştıra alıştıra ek besinlere devam edilmelidir.Bu alıştırma süreci yukarıdaki tepkileri gözlemlemek için oldukça önemlidir.
-Ek besinin miktarı önemlidir.Mesela ilk gün 1 kaşık 2. Gün 1,5 kaşık şeklinde ek besin verilmeli bu miktar yavaş yavaş arttırılmaldır.
-İlk etapta hazmı kolay olan sebze ve meyveler verilmeli(kabak, patates, pirinç vb.) daha sonra alıştıra alıştıra daha sert olan sebze ve meyeveler verilmelidir.(Biber, fasulye vb.)
-Patlıcan 7. 8.aya kadar önerilmemektedir.9.aydan sonra patlıcan ilave edilebilir.Çünkü patlıcanın hazmı zordur.
-İnek sütü 1 yaşına kadar tavsiye edilmiyor.Çünkü aşırı inek sütü tüketimi bebeklerde kabızlığa neden olmaktadır.Bunun yanısıra bağırsaklarda gizli kanama ve kansızlığa neden olabilir.Yine inek sütü alerjisi yapabilir.Tabi bunun istisnaları olabilir kontrollü bir şekilde verilebilir.
-Yine bal alerjik özelliğinden dolayı 1 yaşına kadar verilmemelidir.
-Ek besin için meyve ya da sebze püresi hazırlanırken robot kullanılmamalı bunun yerine ya pişirilerek ya da rendeleyerek hafif pütürlü şekilde hazırlanması bebek için daha faydalı olacaktır.
-Gün aşırı yumurtanın sarısı verilebilir.Peynir verilecekse mutlaka tuzu alınmalıdır.Çünkü tuz bebeklerin böbreklerinin olgunlaşmasını engellemektedir.(1 yaşına kadar tuzsuz tercih edilmelidir.)
-Hazmı zor olduğu için baklagiller 8.aydan önce verilmemelidir.
Reçel verilecekse ev reçeli tercih edilmelidir.Yine yoğurt evde yapılmışsa daha faydalı olacaktır bebek için.(SıhhatMerkezi.com)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder