Sağlığımızın Sinsi Düşmanı:Fast-Food

Hamburger, döner, sandvich, yağda kızarmış börek çeşitleri, pizza, hot-dog, patates kızartması, krepler, cipsler ve gazlı içecekler…
Bunları bir araya getiren şey nedir? Elbette ki hepimiz biliyoruz ki, bu ürünlerin hepsi  "fast-food" kategorisine girmekte. Bazılarımız bu ürünleri vaktimiz olmadığından ya da çok kısıtlı olduğundan dolayı ,bazılarımız ise yemek hazırlayacak gücü kendisinde bulamadığından, bazılarımız da kendi isteğiyle yer.
Her ne kadar az sayıda kişi bunların zararından şüphe etse de, her seferinde hamburgerleri gözü dönmüşcesine ısırır, büyük bir zevkle patates kızartmalarını löpür löpür yer ve yanında litrelerce kola içeriz.
Maalesef pek çoğumuz kendimizi böyle keyiflerden alıkoyma gücünde değiliz.
Hepimiz biliyoruz ki; fast-food ufak çapta değil, oldukça zararlıdır. Pek çoğumuz bu zararların tam anlamıyla ne olduğunu bilmez, öğrenmek istemez. Neden kendimize fazladan zarar vermek isteriz ki? Bütün bunlara rağmen hepimiz bu ürünleri tüketiriz. Kimimiz her gün kimimiz ise nâdiren...Bu ürünler gözümüze oldukça sevimli görünür, hâttâ evde normal yemek pişiremeyeceğimiz zaman yani en zor anlarımızda yardımımıza koşar.Eğer yeterli zamanınız ve paranız yoksa, fast-food zincir mağazaları emrinizdedir.Onlara her yerde rastlayabilir ve ulaşabilirsiniz.Fiyatları pahalı değildir ama kendisi oldukça zararlıdır.

Fast-Food'un zararlı olmasının sebeplerini şöyle sıralayabiliriz;
Bu tür gıdalar pişirilirken içerisine margarin konulur ya da daha önceden defalarca kızartma işlemi gerçekleştirilmiş yağ kullanılır.Margarin, normal yağla karşılaştırıldığında doğal olmayan trans-yağlar içerir. Trans yağlar ise damar tıkanıklığından,kalp hastalığına,kanserden ve şeker hastalığına (diyabet) kadar bir çok hastalığa neden olur.

*Sindirimi zor olduğundan çeşitli mide hastalıkları ve gastrite sebep olabilir.Bunu da söylemeden geçemeyiz, gastrit sorunu günümüzde sıkça karşılaşılan bir hastalıktır.

*Aşırı kızarmış gıdalarda bulunan kanserojen madde olan "akrilamid", sadece kansere sebep olmakla kalmaz, sinir sistemimize zarar verir ve kısırlığa yol açar.Bir patatesi kızarttığımızda sağlığa zararlı olan akrilamidin 100 kat arttığı tespit edilmiştir.Yine mısır patlağı, cipsler, kızartılmış tavuk ve fast-foodun diğer ürünlerinde bu maddeye rastlanılır.

*İçerisinde şişmanlamaya neden olan bolca kolesterol bulunur ve çiğ iken bünyesindeki vitamin ve sağlığa yararlı olan lifler pişirildikten sonra en aşağı seviyeye iner.

*Endokrinal(yani iç hormonlar) sisteme zarar verir,kilo alımı bu yüzden gerçekleşir.

*Zararlı yağlar ve kanserojen maddeler hariç,fast-food konservativ (koruyucu) içerir. Aksi takdirde bu ürünlerin uzun dayanabilmesi imkansızdır.Koruyucu maddeler ise kansere neden olurlar.
*Psikolojik olarak alışkanlık oluşturması imkansızdır ama kimyasal olarak alışkanlık oluşturabilir. İçerisinde bulunan yüksek seviyeli hayvan yağı, selüloz, fraktoz, glikojen ve şeker; kimyasal olarak bağımlılık yapar.

*Araştırmalara göre aşırı hamburger ve patates kızartması tüketimi, tıpkı narkotik maddelerin sebep olduğu gibi, beyinde gerçekleşen kimyasal olayları etkiler.Fast-food tüketimi sırasında keyif verici hormon olan "endorfin" salgılanır ve kendimizi mutlu hissederiz.Bu da bağımlılığa yol açar.

Eğer fast-food ürünlerini tüketmeyi bırakmak istiyorsanız, bunu birden yapmayın.Eğer ki öğle yemeği yerine işporta usulü satılan ya da evinize veya iş yerinize yakın yerlerde satılan hamburger,döner vb gibi fast-food tarzı yemeyi alışkanlık haline getirdiyseniz,ya da  eve gidince yemek yapacak  halde değilseniz bu tür ürünlere sarılıyorsanız, bunu mümkün mertebe  günde 1 defaya indirmeye çalışın. Zamanla daha da azaltın.Bir süre sonra bıraktığınızı sizde göreceksiniz.

Zamanım yok ve tasarruf yapıyorum diye düşünüyorsanız, mümkün olduğunca yağlı ürünler olan patates kızartması,döner,hamburgerden ve şekerli-gazlı içeceklerden kaçının.Bunun yerine içerisinde taze sebzeler olan salataları seçin.

Ve unutmayın ki akşam geç saatlerde yenilen fast food vücuda ceza, işkencedir.Eğer bütün gün bir şey yemediyseniz, iş bitiminde boş midenizi tıka basa dolduruyorsanız; zavallı mideniz bir seneye bile sağlam çıkamaz.Unutmayın mideniz sizden ilk önce küçük rahatsızlıklar ile başlayarak daha sonra, daha ciddi sorunlarla mutlaka öcünü alacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder