Kekik ve Faydaları

Kekik, binlerce yıldan beri faydaları bilinen ve kullanılan bir
şifa kaynağıdır. Türkiye'nin hemen hemen her yerinde bol miktarda yetişir. Bazı üniversitelerde yapılan araştırmalara göre kekik; ihtiva ettiği maddelerle "antioksidan", kanser oluşumunu engellemesiyle "antikanserojen", diyabet hastalığına mani olduğundan "antidiyabetik" ve vücuttaki kolesterolu ayarladığından "antikolestremik" olduğu tesbit edilmiştir.

Kekik yaşlanmayı geciktirir, vücütta tümör oluşumunu engeller, şekeri düşürür ve gıdaların bozulmasını geciktirir, mide, karın ve baş ağrılarında, ani spazmların çözülmesinde, bağırsak ve karaciğer iltihaplarının giderilmesinde, damar tıkanıklığı, böbrek ve idrar kesesi hastalıklarında, baş dönmesi, boğmaca ve öksürük krizlerinde, yorgunluk ve halsizliklerde faydalıdır.
Türk mutfağında lezzet arttırıcı baharat olarak da kullanılır. Tabiatta bol miktarda bulunan kekik hayvanların
sağlıklarının korunmasına katkısı olduğu gibi bilhassa et kalitesini de artırır.
Kekik, yaş ve kurutulmuş olarak kullanıldığı gibi, çayı, suyu ve yağı çıkarılarak da kullanılır.
Kekik çayı; hazmı kolaylaştırır, mide ağrılarını giderir, iştah açar. Organizmayı güçlendirir ve ergenlik
sivilcelerini engeller.
Kekik suyu; bağirsaklardaki parazitleri düşürür, teskin edici, yatıştırıcı ve spazm çözücüdür. Organizmanın
düzenli çalışmasmı sağlar .Kolestrolü düşürür. Böbrekteki kum ve taşların tedavısınde ıyı sonuç verır. Kekık
suyu gargarası ağız, diş ve boğaz iltihaplarını iyileştirir.
Sara krizini önler. Vücuttaki fazla yağların yakılmasını sağlar.
Kekik yağı; sızma zeytinyağı ile birlikte ağrının olduğu bölgeye masaj yapılırsa ağrıyı dindirir. Mide ağrısı
için kesme şeker üzerine bir kaç damla damlatılarak kullanılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder